Filtriranje
0 kom 0

Kako vježbati ako nemate vremena?

Datum objave: 13.01.2022

Ako živite užurbano i pokušavate uskladiti svoj posao, osobni život, obiteljske obaveze ili učenje, može biti teško pronaći vrijeme za vježbanje u svojoj rutini.

S pretrpanim rasporedom, i onda kada imate slobodnog vremena želite ga zapravo provesti radeći nešto u čemu uživate, a vježbanje možda nije na vrhu vašeg popisa. Čak i mala količina tjelovježbe može pozitivno utjecati na vaše fizičko i mentalno zdravlje i važno je pokušati pronaći vremena za to.

 

 

Možda nemate vremena za odlazak u teretanu, ali i dalje možete biti fizički aktivni i potaknuti svoj metabolizam koristeći malo kreativnosti u planiranju dana.

 

  • Dajte prednost hodanju ili vožnji biciklom

Možda vam se čini da rijetko imate priliku hodati ili biciklirati ako su vam posao ili škola daleko i imate dugo putovanje javnim prijevozom. Iako to možda nećete moći učiniti ujutro, pokušajte barem jednom dnevno prošetati dio svog puta do kuće, čak i ako ne možete hodati cijelim putem. Kombiniranjem hodanja s javnim prijevozom možete unijeti tjelovježbu u svoju rutinu, a da vam ona ne oduzima previše slobodnog vremena. Slično, ako ćete se u slobodno vrijeme voziti javnim prijevozom, provjerite biste li umjesto toga mogli pješačiti dio ili cijelo putovanje. Hodanje može biti ugodan način opuštanja i pokretanja tijela u isto vrijeme.

 

 

  • Uvedite tjelovježbu u svoje svakodnevne aktivnosti

Postoji mnogo načina na koje možete unijeti više vježbe u svoje svakodnevne aktivnosti. Korištenje stepenica može biti jednostavan način za vježbanje čak i ako to znači izlazak iz lifta nekoliko katova prije nego što želite. Šetnja vašeg psa na duže udaljenosti ili parkiranje automobila dalje od mjesta na koje idete može vam pomoći da povećate vrijeme koje ste aktivni.

 

  • Iskoristite vrijeme kada nešto čekate

Često kad smo kod kuće, postoje trenutci kada čekamo nešto kao što je čekanje da se završi pranje odjeće, kuhalo za vodu ili čekanje da večera bude gotova. Tijekom ovih pauza možete iskoristiti priliku da radite male vježbe kao što su preskakanje, čučnjevi ili trbušnjaci. Vježbanje u kratkim razdobljima tijekom dana može biti učinkovit način da se aktivirate bez osjećaja da tome morate posvetiti puno svog slobodnog vremena.

 

  • Vježbajte ujutro

Ako imate zauzetu dnevnu rutinu, zgodan način da u sve uklopite i tjelovježbu je da to radite ujutro. Ustajanje pola sata ranije nego inače može vam dati vremena za brzu šetnju, trčanje ili vježbanje kod kuće. Vježbanjem u vrijeme kada biste inače spavali, možete se aktivirati bez osjećaja da vam oduzima vrijeme od stvari koje su vam važne tijekom dana.

 

  • I to je trening!

Energično metenje, brisanje, pranje ili usisavanje - ove vrste kućanskih poslova mogu sagorjeti značajan broj kalorija.

 

To top